И тази година България ще се включи в световната инициатива "Часът на Земята". 42 града ще загасят осветлението си за 1 час на 26 март вечерта в подкрепа на борбата с климатичните промени. Символично ще угаснат и световни забележителности като Айфеловата кула в Париж, Тайм Скуеър в Ню Йорк, Олимпийският стадион в Пекин и най-високата сграда Бурж Халифа в Дубай.

Инициативата започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. През 2010 г. в "Часът на Земята" се включиха близо 1,3 милиарда души.

Сред сградите в София, на които ще бъде изгасено фасадното осветление са Народно събрание, администрацията на президента, Народният театър "Иван Вазов", Българската народна банка,  храм-паметникът "Александър Невски", храмът "Света Неделя", църкви, паметници, хотели, банки и министерства.

"Часът на Земята" в България е под патронажа на еврокомисар Кристалина Георгиева. Сред официалните "посланици" на "Часът на Земята" са тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов. По време на "Часът на Земята" безплатни концерти ще има в София и в Перник.