Американски експерти са изследвали продуктите с най- много пестициди. На първо място в списъка са ябълките - плодът, препоръчван във всички диети и здравословни хранителни режими. В т.нар "мръсна дузина" следват  ягодите, прасковите и един зеленчук- спанакът.

Какъв е отговорът на българските производители -  ако земеделците прекалят с пръскането на ябълките, те няма да може да се съхраняват дълго и ще изгният.

"Ябълката е една от стоките, които се отглеждат за дълготрайно съхранение. Докато тя излезе на пазара минават около три месеца. Храненето и растителната защита на растенията се осъществява с препарати, разрешени и  регистрирани в България", обясни Диана Шиндова, земеделски стопанин.

От лабораториите, където постоянно изследват различни плодове и зеленчуци за наличие на пестициди, казват, че в ябълките се откриват действително голям брой пестициди.

Лаборантите обаче не са открили превишаване на пестициди, което означава, че земеделците спазват карантинните срокове, които са задължителни след пръскане, и едва тогава предлагат продукцията си на пазара.