Тежка катастрофа в центъра на София. 16 души пострадаха при сблъсък между два трамвая, лек автомобил и маршрутка. Инцидентът стана на кръстовището между булевардите "Васил Левски" и "Граф Игнатиев".

Всичко се е случило малко след 14.00 часа. Според очевидци трамвай номер 10 минава на червено и се удря в маршрутка номер 35. Бусът се завърта няколко пъти на 360 градуса, като през това време ударя и пешеходци.

Трамваят обаче не спира, продължава да се движи по ул. "Граф Игнатиев" още около 50 метра и се удря в друг трамвай - номер 12, който се намира пред него. В катастрофата е попаднал и един лек автомобил, който е засегнат леко.

Ексклузивни видеокадри, заснети минути след инцидента, получихме в рубриката "Аз, репортерът".

Очевидци на инцидента твърдят, че виновен за катастрофата е водачът на трамвая.

Жертви няма, но две жени са тежко пострадали

След жестокият сблъсък в „Пирогов” са откарани 12 души. В най-тежко състояние са две от пострадалите жени - на 34 и 23 години.

В най-тежко състояние е единственият пешеходец - 34 годишната жена, тя е с множество разкъсвания на бедрото и с реална опасност за живота. Критично остава и състоянието на 23-годишното момиче, което е с тежки черепно-мозъчни травми.

Веднага след зверският сблъсък в „Пирогов” са настанени три деца  - за щастие се отървават само с уплаха.

Обяснението на Столичен автотранспорт

Шефът на дружеството Евгени Ганчев обясни, че спирачките на трамвая са работели безотказно. Водачът е с 30-годишен опит и без нарушения. Два часа преди инцидента ватманката Янка Илиева е тествана за алкохол.

„Не е имала реакция по спиране на трамвая, но пробите, които се извършиха, доказаха, че и трите вида спирачки работят нормално. При всички случаи има субективна грешка на водача”, уточни Ганчев. Всички пострадали в инцидента ще получат обезщетения, стана ясно още от думите му.

Причината за катастрофата

На такъв ранен етап всички версии са само хипотези. Сред основните обаче е, че трамваят е имал технически проблем със спирачката и затова не е успял да спре. Криминалистите работят по установяването на причината.