Енергийните напитки са много популярни, но всяка от тях може да съдържа повече кофеин, отколкото чаша кафе, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс.

Освен това този кофеин може да се комбинира с други съставки по потенциално опасен начин, като консумацията на енергийна напитка в комбинация с алкохол е особено рискована.

Установихме, че типичната енергийна напитка може да съдържа четвърт чашка захар и повече кофеин, отколкото чашка кафе, заяви ръководителят на изследването Джон Хигинс от медицинския институт към Тексаския университет в Хюстън.

Кофеинът в енергийните напитки е между 70 и 200 милиграма. За сравнение чаша кафе съдържа между 40 и 150 милиграма кофеин.

Съставки като тези от растението гуарана, аминокиселината таурин, някои минерали и витамини могат да взаимодействат с кофеина, поясни Хигинс.

Въпросът е как подобно взаимодействие може да повлияе върху сърцебиенето, кръвното налягане и дори психичното състояние, особено когато са консумирани големи количества енергийни напитки в комбинация с алкохол.

Хигинс и колегите му проучили медицинска литература за енергийните напитки и съставките им, публикувана между 1976 г. И 2010 г. Екипът констатирал, че са извършени малко на брой изследвания, свързани с въздействието им. Някои от тях показали, че енергийните напитки могат да увеличат кръвното налягане и да ускорят сърцебиенето. Данни за по-сериозни последствия като инфаркти, сърдечни пристъпи и смърт обаче няма, отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Mayo Clinic Proceedings.