Рибата е важна за поддържане на оптимално състояние на мозъка и предотвратяване на деменция, усатновиха новозеландски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
Мазната риба - сьомга, скумрия, пъстърва, сардини и др. - може да подобри паметта с 15 процента. За изследването учените са давали хранителни добавки с омега-3 мастната киселина DHA в продължение на шест месеца на 176 здрави доброволци, като оценявали когнитивните им функции и паметта им и ги сравнявали с тези на група, взимаща плацебо. Резултатите показали особено добър ефект на добавките при мъжете - 15 процента. При жените той бил до 7 процента.
DHA (докозахексаенова киселина) е една от най-концентрираните мазнини в мозъка. Тя се отразява върху когнитивни функции като памет и работна памет, доказаха учените от университета "Маси". Това са едни от най-важните функции на мозъка за ежедневни дейности. Тялото ни обаче не може да я произвежда DHA и тя трябва да се приема с храната.
Лекарите препоръчват да се яде риба поне два пъти седмично. Добре е едната порция да е мазна риба.