1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

"Мудис" понижи рейтинга на 12 британски и 6 португалски банки

БГ Бизнес
 

Решението е взето заради влошаващото им се финансово състояние

Международната рейтингова агенция "Мудис" понижи рейтингите на 12 британски банки и 6 португалски.

От агенцията посочват, че решението се дължи на преоценка на средата във Великобритания след премахването на систематичната подкрепа на седем по-малки институции и намаляването на държавната подкрепа за пет по-големи банки.

Що се отнася до португалските банки решението е взето заради финансовото им състояние, което се влошава. От агенцията отбелязват, че рисковете за португалските финансови институции са се увеличили, тъй като те държат част от държавния дълг на страната. През юли „Мудис” понижи кредитния рейтинг на Португалия до „Ва2”. В момента страната изпълнява програма на тежки съкращения на разходите в рамките на помощта от 78 милиарда евро, която получи от ЕС и МВФ.

Междувременно управителят на Британската централна банка сър Марвин Кинг заяви, че светът е изправен пред най-тежката финансова криза от 30-те години насам. Кинг направи изказването си след решението на Комисията по монетарната политика на "Банк ъф Ингланд" за вливането на 75 млрд. лири в икономиката в отчаян опит да се избегне нова кредитна криза и рецесия във Обединеното кралство.

Икономисти коментират, че решението на банката показва, че е изключително уплашена за икономиката.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии