Всичко започва от човешката нужда… Зрителка на „Тази сутрин” минава през ГКПП Калотина на 1 май, но за нещастие физиологичният й механизъм я отвежда до тоалетната на пункта.

Там жената се натъква на ужасяваща гледка. В тоалетната няма как да се влезе, защото липсват дръжки на вратите, а всичките й краища са минирани с изпуснатите големи нужди на хората. Ситуация, за която какво и да си говорим, би накарала някой да поиска да потъне в земята от срам.

Преди шест години на Симеон Сакскобургготски му се прииска същото и на тогавашния областен управител на София-област Олимпи Кътев му се наложи да открие тържествено една от най-модерните обществени тоалетни у нас. За нейното изграждане бяха похарчени 77 000 лева. Днес тази тоалетна е придобила меко казано нелицеприятен вид.

Оказва се, че е затворена заради профилактичен ремонт, който се извършва отвътре, обясни Драгомир Бучов - комендант на ГКПП Калотина. Манипулацията се налагала заради очакванията за повишаване на броя на гастербайтерите през летния сезон и се очаква да бъде завършен до няколко дни.

Липсата на дръжка пък той обясни така: „Врата отзад е с топче. Майсторите си имат дръжка, с която отварят и влизат. Тоалетната се затваря вечерта, когато си отиват”.

Драгомир Бучов обясни още, че голяма част от боклуците, които са заринали санитарното заведение, са от извършваните ремонтни дейности. А неудобството може да се избегне от посетителите, като посетят втора тоалетна наблизо, която работела.

За цветущия фон на тази картинка се грижи и фирма, която по договор би трябвало да чисти цялата територия на пункта. Това обаче явно не се случва. „Ще бъде санкционирана тази фирма. Лично ще ви информирам”, обеща комендантът.

И въпреки че Драгомир Бучов зави, че ремонтът е започнал седмица преди 1 май, друг зрител на „Тази сутрин” информира, че преди 15 дни ситуацията е била не по-различна от видяната на снимките.