Осем души загинаха при тежка катастрофа, станала на магистрала "Тракия" около 30 минути след полунощ в сряда. Автобусът, в който пътували жертвите, се движел от София към Бургас. Малко след разклона за Хисаря, шофьорът изгубил контрол.

Автобусът се ударил в колона на мост, преобърнал се няколко пъти и се възпламенил

Разследващите работят по две версии за инцидента - човешка грешка или техническа неизправност, най-вероятно спукана задна гума. На място загиват шестима души. Още двама са починали по-късно в болницата.

Ранените при инцидента са 20. Един от тях е в кома, а останалите са претърпели по-леки наранявания и животът им е вън от опасност. Всички пострадали са получили медицинска помощ в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Седем от тях са хоспитализирани, а останалите са освободени след преглед.

Зад волана на автобуса на фирма "Ентуртранс" седял 43-годишният Светослав Димитров. Той е в добро здравословно състояние и е задържан в ареста за 24 часа. Твърди, че не помни какво точно се е случило. Отрича обаче той да има вина за инцидента.

Пробата за наличие на алкохол в кръвта му е отрицателна

Това съобщи за bTV шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

"В автобуса са пътували общо 31 души", каза още той. И уточни, че се работи по две версии за причината за катастрофата - заспиване на водача зад волана и техническа неизправност на машината.

От 5 до 15 години затвор може да получи шофьорът на автобуса

От 5 до 15 години затвор може да получи шофьорът на автобуса, катастрофирал на автомагистрала "Тракия". Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов на пресконференция в полицията. Следственото дело е възложено за разследване на двама опитни следователи по разпореждане на окръжния прокурор.

Експертите са установили счупване на предна греда на автобуса, но два са възможните варианти – гредата да е счупена преди или по време на инцидента, каза Даскалов. Ако е счупена преди инцидента, е вероятно това да е причината за загуба на управление от страна на шофьора. Преди инцидента автобусът е спирал за кратко време само на едно място, вероятно за да разтовари пътник.

Преди машината да се удари, шофьорът чул трясък откъм задната й част

Затова допуска, че причината за инцидента е спукана гума, съобщи служителят на компанията Николай Точев. В ефира на bTV той увери, че автобусът е бил в изправност. Преминал годишен технически преглед през март. Двамата водачи пък били с "достатъчно голям стаж".

Жертвите

На мястото на инцидента са починали шестима - един мъж и пет жени, съобщи д-р Иван Стойнов от Центъра за спешна помощ. Останалите две жертви са издъхнали в болницата в града под тепетата. Сред загиналите в катастрофата е говорителката на полицията в Стара Загора, както и 14-годишно дете. Вторият шофьор - 42-годишният Иван Чакъров, също е загубил живота си.

В болницата в Пловдив се намира и 5-годишно дете, чиито майка и сестра са загинали в катастрофата.

Причините

По първоначална информация причината за зверската катастрофа е спукана задна гума, което направило автобуса неуправляем. Шофьорът се опитал да го овладее, като завил първо рязко надясно, после - наляво. Тогава обаче машината се ударила със задната си част в колона на мост. Излязла от пътя и се преобърнала няколко пъти.

Историите на близките на жертвите и на оцелелите

За да не стане объркване кои са живите, ранените и починалите пътници, МВР и болницата дълго пестяха имена. Десетки хора от цяла България  с часове  сновяха между болницата и моргата в Пловдив с един въпрос: какво е състоянието на техния близък?

Жена от Приморско търси 22-годишната си дъщеря Пламена. Студентката имала билет за следващ рейс, но решила да хване този - по-ранния. Така вместо да стигне по-бързо, намерила смъртта си. Близка на друга жена не отговаря на телефона си от снощи, но още никой не казва къде е.

Малко по-късно вече е ясно - жената, тръгнала по работа от София за Бургас, не е между живите.

Багажът на всички - оцелели и загинали бе донесен в двора на КАТ. На куп са струпани раници и куфари, от които се носи непрестанен звън на мобилни телефони.

Най-младата жертва е момиче на 14 години

Пътувала заедно с баща си и 5-годишното си братче Камен. И двамата оцелели като по чудо. Семейството няма български адрес, живее в Канада. Момченцето има леки травми. Сред жертвите е и говорителката на полицията в Стара Загора - Йонка Георгиева.

Един от тежко пострадалите в катастрофата е Иван Тишев. Пътувал е точно зад шофьора, отървал се е с тежка травма на ръката, но жив.

След преживения ужас, Иван е запомнил доброто - след инцидента две-три момчета влезли вътре и с пожарогасители изгасиха огъня.

Милена Ганчева също е сред спасилите се от катастрофата - бяга от горящия автобус по чорапи. Седем души са в болница в Пловдив. 46-годишна жена е в тежко състояние.

"Спях и, когато се събудих, всичко беше в огън. Бягахме много, защото всичко гореше", Това разказа една от оцелелите - бургазлийката Милена Ганчева. Тя си спомня, че се е спасила благодарение на това, че се е държала за тапицерията на седлаката.

Автобусът и фирмата-оператор

Управител на фирмата-собственик на автобуса - „Бургас тур 90", е 21-годишният Бурак Саглам. Машината обаче била отдадена под наем на компанията „Ентуртранс".  

„Към момента, когато той е станал собственик, не е имал необходимия лиценз на превозвач. На практика шофьорите са на трудов договор към „Ентуртранс", обясни Калина Тодорова, юрист на фирмата-наемател.

Светослав Димитров, който седял зад волана на рейса в злополучната нощ, работи във фирмата от 2006 г. Трагично загиналият му колега Иван Чакъров е бивш служител на МВР. Работил е като шофьор за кратко миналата година, но е напуснал. Постъпил отново през март тази година.

Според фирмата автобусът, произведен през 1989 г., е минал технически преглед през март

Рутинна проверка е правена и вчера по обяд, часове преди отпътуването, но неизправности не са били открити. Регулирани са били спирачките.  В момента ДАИ извършва проверка на фирмата.

"Законодателството за автобусите от обществения превоз е много добро и не бива след всеки инцидент да говорим за промени в него”, заяви председателят на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков.

Той подчерта, че възрастта на автобуса не е критерий за неговата изправност

Според Вълков действащите у нас закони са достатъчно добри, хармонизирани са с европейските норми, но трябва да се подобри контролът над автобусите. Необходимо е и по-строго извършване на годишните технически прегледи и спазване на правилата за движение по пътищата, коментира още председателят на транспортната комисия.

Министърът на транспорта Ивайло Московски ще освободи ръководството на Дирекция "Автомобилна администрация" и шефовете на регионалното звено в Бургас. Причината - пропуски в контрола за катастрофиралия автобус на фирмата "Ентуртранс".

Утре министър Московски ще е гост в предаването "Тази сутрин"

Нарушения на "Ентуртранс", изпратени до рубриката "Аз, репортерът"

В рубриката "Аз, репортерът” през последните години сме получили множество оплаквания от услугите на фирма "Ентуртранс”.

Още през януари 2010 г. потребител на сайта е заснел видео, в което се вижда, че в 27 местен автобус се возят 36 пътници по време на 6-часово пътуване.

Последният сигнал е от края на април 2011 г., когато зрител ни изпрати видеоматериал за автобус на същата фирма, каращ със 130 км/ч по магистрала "Тракия”.

Планът за кризисни ситуации при големи катастрофи - в действие

Премиерът Бойко Борисов нареди да се задейства планът за кризисни ситуации при големи катастрофи. Това включва и използването на хеликоптерите в поделението Крумово край Пловдив, обяви началникът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев, цитиран от Агенция „Фокус”.
Той увери, че на УМБАЛ „Свети Георги” са предоставени неограничени количества кръв, кръвни продукти и консумативи, необходими за лечението на деветимата ранени, останали в болницата в Пловдив.

Национален траур

Министерският съвет обяви 16 юни за ден на национален траур. Всички тържества ще бъдат отменени, а онези, които не може да се отменят, ще започнат с едноминутно мълчание в памет на жертвите на катастрофата. Националните знамена ще бъдат спуснати наполовина.

Не за първи път България ще е в траур заради катастрофа с автобус

Вечерта на 4 април 2004 г. автобус падна в 40-метров каньон на границата между Сърбия и Черна гора. В придошлите води на река Лим загинаха 12 ученика от Свищов. Групата се връщаше от екскурзия в Дубровник.

На 7 декември 2006 г. камион блъсна автобус на градския транспорт и го избута от моста близо до Бяла, Русенско. Автобусът падна по таван и погреба 18 души.

На 28 май 2009 г. 16 души загинаха, след като 30-годишен автобус без спирачки се обърна на събор в местността Бакаджика край Ямбол.

Последна редакция на материала: 22:04 ч.