Това предвижда Програмата за приватизация на правителството, одобрена днес от Парламента.
Агенцията за приватизация трябва да получи одобрението на правителството за приватизирането на 40 предприятия, сред които са "Булгартабак", "ВМЗ-Сопот", "Бояна филм", Морското и речно параходство и няколко ТЕЦ-а.

Парламентът ще се произнася единствено за Посочената в програмата очаквана цена от 200 милиона лева за БТК, е ниска и обслужва интересите на близки до правителството лица - с този мотив опозицията гласува против.

"Да не си въобразява това правителство, че ще успее да разпродаде БТК за 200 милиона лева. Това са абсурди", коментира идеята Петър Жотев.

Цената, определена за телекомуникационната компания, управляващите нарекоха "индикативна", а не "задължителна".
Програмата цели да ускори неуспешната до момента приватизация, според мнозинството.

Председателят на Икономическата комисия Валери Димитров каза, че всеки сам може да стигне3 до извода каква е била приватизацията и инвестиционната политика на предишните правителства. "Бих казал, че няма за какво да се учудваме, че тук не е стъпил нормален инвеститор",допълни той.

Правителството ще одобри и списък на предприятията, които не могат да се приватизират. Основните от тях са свързани с енергийната и транспортна инфраструкутра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!