Пациенти с бъбречни заболявания от цялата страна се събраха пред Министерския съвет. Пациентите обвиняват Министерството на здравеопазването, че бави търгове и подменя животоспасяващи медикаменти, което струва живота на близо 3 хиляди души.

Пациенти с бъбречни заболявания се събраха, за да изпият по една студена вода в знак на несъгласие с политиката на здравното министерство относно диализното лечение. По думите им в близо 30 общински диализни центрове апаратурата и консумативите са стари и опасни за болните. И не само - бавели се търгове за доставка на животоспасяващи разтвори.

„Тези разтвори са в ограничени количества. Част от тях вече липсват, а друга част ще изчезнат в края на този или другия месец", каза Анита Кирилова.

От здравното министерство признават, че търгът се е провалил. Затова ще има нов в края на този месец. И обещават  дотогава да няма проблем с доставката на разтворите. Пациентите споделят и за друг проблем. Според тях, за да спести пари, министерството вече отпуска по-евтин медикамент на хората с трансплантирани органи. Като на този мъж, който от 5 години е с трансплантиран бъбрек.

„Смяната на лекарствата не ми се мисли до какви последици би довело. Евентуално отхвърляне на трансплантирания орган - лошо, много кофти”, коментира Господин Каванов, пациент.

От здравното министерство обясниха, че е възможно производителят да е различен, но медикаментът бил един и същ.

„Не може да си позволи държавата такъв лукс , заради по-евтиния медикамент да го закупи и да уврежда здравето на пациентите. Това е абсурд", категоричен бе д-р Максим Гайдев, МЗ.

От министерството обещават до края на тази година да бъде подменена старата апаратура в диализните центрове. По техни данни годишно за всички пациенти на диализа се отделят  67 милиона лева, с които се осигурява необходимата медицинска грижа.