"Не бой се и ела" събира, спомени, снимки, неизвестни и любопитни факти около двете големи трагични любови на Пейо Яворов - с Мина Тодорова и Лора Каравелова. За първи път се разкрива и неговата романтична връзка с голямата поетеса Дора Габе и се публикува тяхната кореспонденция, както и стиховете, които двамата са си разменяли в нея.

"Истината е, че Дора Габе е открита като поетеса и жена от Яворов. Той е нейният поетически учител и първият мъж в живота й”, обясни Катя Зографова – литературен историк.

През 1963 г., когато се създава музеят "Пейо Яворов”,  Дора Габе дарява писмата си с големия поет, както и книгите, които той й е подарявал. В "Не бой се и ела" за първи път се публикува и кореспонденцията между Яворов и неговия приятел д-р Васил Ненов, получена наскоро в литературния музей. Тя разкрива как Яворов е преживял раздялата с Габе, когато  тя заминава да учи в чужбина.

"Книга на песните" на Хайне е една доста важна книга, тъй като когато Дора Габе решава, че ще замине в чужбина да следва, Яворов й я подарява в мига преди тръгването с един много изразителен автограф, в който я нарича "първата българска поетеса”, обясни Зографова. "Има писмо до Дора Габе от 21 юни 1905 г. и то е изразително с това, че то също е едно съчетание на писмо със стихове в него. И на Лора е писал дълги писма, които понякога са били с характера на военни ноти, и макар че тя е била в чужбина, по някакъв начин е следяла ежедневно и ежечасно и е отгатвала какво прави нейният Яворов. Тя дори усеща безпогрешно и появата на Дора Конова - малката годеница на Михаил Кремен, която е една от причините за голямата трагедия и фаталната развръзка в отношенията между Лора и Яворов."

За първи път в това издание се осветляват неизвестни откъси от спомените на най-близките хора около Яворов, неговите показания от делото, неговото завещание и се прибавят нови тези около трагичните събития в живота му.

"Той е бил една южна, страстна, огнена натура. Самият той казва "аз не живея, аз горя". Съществуват едни тайнствени сюжети, и то любовни сюжети, в неговия живот. В пресата се е появявала неведнъж сензация, че той е имал незаконни деца, но мисля, това, което е важно за нас и е доста болезнено и съкровено, понеже дава ключ към психологията на Яворов и на Мина, това е едно неизяснено обстоятелство около нейната диагноза, защото тя умира от туберкулоза, но френските лекари поставят една диагноза "перитонит" на младото момиче. Съществуват документи, които свидетелстват, че Мина Тодорова  е направила аборт и в резултат на това е умряла."

"Не бой се и ела" се докосва до най-интимната част от живота на Яворов. Тези съкровени тайни, пазени повече от век, добавят нов щрих върху портрета на автора на "Две хубави очи", но и поставят нови въпроси.