До момента са открити общо три черни кутии. От швейцарската служба за въздушен контрол - "Скайгайд" обявиха, че пилотът на руския самолет е реагирал прекалено късно на настойчивите заповеди да се снижи. Това показва анализът на черната кутия на "Ту-154". Авиодиспечерите наредили на летеца да намали височината 50 секунди преди сблъсъка.

През цялата изминала нощ продължи издирването на телата на загиналите, отломките от самолетите и липсващата четвърта черна кутия. Те са пръснати в район от 30 квадратни километра и в издирването са включени 1 300 души. До момента са намерени телата на 26 пътници. Компанията "Ди Ейч Ел", която беше наела Боинга, заяви, че самолетът не е превозвал опасни стоки или субстанции. Експерти на "Ди Ейч Ел" са на мястото на катастрофата и са започнали собствено разследване.

Германските власти забраниха полетите над района на катастрофата. Изпратени са допълнителни полицейски подразделения с цел да не допуснат в района хора, които могат да попречат на работата на експертите и на разследването. Петнайсет руски специалисти пристигнаха, за да участват в разследването на причините за инцидента. Очаква се в него да се включат и експерти от САЩ и Швейцария.

Американският президент Джордж Буш изрази съболезнования на семействата на жертвите и на руския народ от името на САЩ. Съединените щати ще предложат подходяща помощ в разследването на ужасния инцидент.

Близките на загиналите при катастрофата ще пристигнат по-късно днес на мястото на трагедията. Досега от корпусите на двата самолета са извадени телата на 28 души. Те са откарани в местната болница за разпознаване.

Веднага, след като вестта за катастрофата достигна руската репубика Башкирия, откъдето са загиналите, техните роднини започнаха да се събират в една от правителствените сгради в столицата Уфа. Те попълваха документите за пътуването си до Германия. С руския самолет "Ту 154" летели 52 деца на възраст под 18 години. Те отивали на почивка в Испания, организирана от ЮНЕСКО. Младежите идвали от различни краища на републиката. Много от тях имали еднакви фамилни имена, което означава, че много семейства вероятно са загубили повече от едно дете. В Башкирия е обявен тридневен траур.

"Синът ми щеше да стане на 15 години през октомври. Той искаше да отиде, защото това беше последната му училищна ваканция и ние решихме, че друга възможност няма да има. Само да бяхме знаели какво ще се случи, да бяхме знаели", споделят мъката си родителите на загиналото момче.

В същото време стана известно, че петима души, включително и едно деветгодишно дете, като по чудо са се спасили от катастрофата, защото не получили навреме визи и не отпътували с останалите.