Най-вероятно грешка на авиодиспечера е станала причина за сблъсъка във въздуха на руски "Ту-154" на Башкирските авиолинии и товарен самолет на американската компания за куриерски услуги "Ди Ейч Ел".

В катастрофата загинаха всичките 69 пътници и екипаж на борда на пътническия самолет и двамата пилоти на товарния. 52 от жертвите на борда на руския самолет са деца, които отивали на екскурзия в Испания.

Следобед стана ясно, че швейцарският диспечер, който контролирал полета на двата самолета, е закъснял с реакцията си след като разбрал, че руският пътнически самолет лети на височината на товарния. Това беше съобщено на втората за деня пресконференция в Цюрих, която дадоха представители на швейцарската диспечерска служба "Скайгайд". Авиодиспечерът е бил наясно със ситуацията в продължение на 10 минути, но предупредил руския пилот едва 50 секунди преди катастрофата, когато вече било късно за промяна във височината.

Преди това швейцарската авиодиспечерска служба отхвърляше обвиненията за закъснялата команда, които й отправиха Башкирските авиолинии, собственик на руския пътническия "Ту-154".