Тази нощ над Южна Германия се удариха два самолета, при което загинаха най-малко 71 човека. 50 деца е имало сред пътниците на руския самолет, съобщи представител на руската гражданска авиация.

Руските пилоти на катастрофиралия пътнически самолет "Ту-154" са опитвали да избегнат сблъсъка с товарния "Боинг 757".
ова съобщиха от авиодиспечерския център на Швейцария, който е направлявал и двата полета.

Швейцарските диспечери са информирали своевременно "Ту-154", че срещу него, по авариен курс, лети "Боинг 757". След получаването на съобщението, пилотите сменили курса си, но автоматичната "система за безопасност" на товарния самолет отново го поставила на курса, довел до трагедията.

Според немските медии, авиодиспечерският център за контрол на полетите над Германия разполага с радарни записи на катастрофата над езерото Бодензее.

"Ту-154" е собственост на компанията "Башкириан Еърлайнз". Той е излетял от летище "Домодедово" за Барселона. Пътниците му били руски туристи, които трябвало да почиват в испанския курорт Коста Брава. Самолетът се е сблъскал на 12 000 метра височина с "Боинг-757" на американската компания за куриерски услуги "Ди Ейч Ел". В боинга имало само двама души - пилотът и помощник-пилотът. Според специалистите след сблъсък на толкова голяма височина, шансовете да бъдат открити оцелели са много малки.

Спасителните екипи са намерили до момента телата на 11 загинали. Засега няма данни за жертви, причинени от рухването на самолетите на земята. На мястото на катастрофата са изпратени стотици полицаи и пожарникари. Открита е черната кутия на един от двата самолета.

По-голямата част от 52-та гимназисти, загинали в башкирския "Ту-154" при самолетната катастрофа над Германия, са деца на високопоставени служители от апарата на президента и републиканското правителството на Башкирия. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на източници от башкирската столица Уфа. Групата ученици е отивала на почивка в Испания по линия на ЮНЕСКО.

Екипажът на самолета "Ту-154"  е бил комплектован от най-добрите пилоти, каза генералният директор на Башкирските авиолинии Николай Одегов. Тъй като предварително се е знаело, че пътуват децата на най-известните родители на републиката, самолетът е преминал специален технически преглед, а след това направил два курса - един до Москва и един до хърватския курорт Пула. Машината била в пълна изправност.

По данни на Башкирското министерство на извънредните ситуации на борда на катастрофиралия лайнер е имало 57 пътници, от тях 52-ма са били ученици от горния курс и петима придружаващи ги лица, а екипажът е бил 11 човека.

Президентът на Башкирия Муртаза Рахимов е получил списъка на всички загинали в самолета. В републиката е обявен траур.