Популярността на неотдавнашните емисии еврооблигации на България, Латвия и Москва не е изненадваща, сочи анализът на специалистите.
Факторът, който подхранва апетита на инвеститорите към източноевропейските страни, е свързан с техните малки нужди от външно финансиране през следващата година.

Загубата на приходи от туризма заради нестабилната ситуация в света може да създаде финансови проблеми в няколко държави и особено в България и Хърватия.
Значителният растеж на търговския дефицит в двете страни, през тази година, беше компенсиран именно от големите приходи в туризма. Това позволи на България и Хърватия да задържат дефицита по текущата сметка около 5% от брутния вътрешен продукт.
Дефицитът ще се увеличи през следващата година заради очакван спад в приходите от туризъм, в резултат на терористичните удари срещу САЩ от 11 септември.
Вследствие, външните финансови нужди и зависимостта от международните капиталови пазари, ще нараснат, предупреждава "Икономист интелиджънс юнит".За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!