Кинофестивалът в Ню Йорк започва днес с прожекция на "Божествата на касапите" на Роман Полански в обновения център Линкълн. Събитието, което се провежда за 49-и път, ще продължи до 16 октомври.

Най-престижният фестивал в САЩ се съсредоточава върху бутикова селекция от 26 филма, без излишен маркетинг и блясък. Целта е да бъдат събрани най-добрите филми на годината и вниманието да е единствено върху киното.

С голям интерес се очаква "Моята седмица с Мерилин" на Саймън Къртис с Мишел Уилямс в ролята на легендарната актриса.

Гала прожекции са предвидени за "Опасен метод" на Дейвид Кроненбърг и "Кожата в която живея" на Педро Алмодовар. Честта да закрие фестивала получи "Потомците" на Александър Пейн.

Сред другите интересни заглавия в програмата са "Меланхолия" на Ларс фон Триер, документалният филм на Мартин Скорсезе "Джордж Харисън: Живот в материалния свят", "Срам" на Стив Маккуин, "Артистът" на Мишел Азанависиюс и новият филм на братя Дарден "Момчето с колелото".

Фестивалът ще включва и специално излъчване на дигитално реставрирана версия на филма "Бен Хур" на Уилям Уайлър. Планирано е и честване на 100-годишнината на японската компания "Никацу филмс".