Президентът е независим, но не и финансово. Народното събрание определя и бюджета, и заплатата му. Така за последните 10 години парламентът е увеличил бюджета си три пъти повече спрямо президентския.

За президента в сградата на "Дондуков" 2 в момента работят точно 153 души. Бюджетът на президента е в размер на 4,2 млн. лева, като е намален спрямо 2008 година. Тогава е бил 7 милиона лева. Почти всички разходи отиват за издръжка на администрацията, която преди кризата беше стигнала 170 човека.

За сравнение четирите милиона на президента се равняват на бюджета за спортни дейности на община Пловдив за миналата година. 4 милиона лева е бюджетът и на южноафриканската президентска фамилия Зума, заедно с 20-те деца и трите съпруги на президента.

Да се пести за "Дондуков" 2 е традиция в българската политика, потвърждава и един от бившите стопани на институцията.

Заплатата на президента е малко над 4 000 лева - по закон трябва да е три пъти колкото запалтата на депутатите. Такова е съотношението и на запалтата на президента Желев преди 20 години.

На бюджета най-много тежат пътуванията. За първите 9 месеца на годината разходите на Авиоотряд 28 са за 138 000 лева. Самолетни билети за президента не са купувани. 45 000 лева струват билетите за 10 години за вицепрезидента. Официално НСО отказа да даде данни колко струват пътуванията, защото е държавна тайна.

Представителни разходи на "Дондуков" 2 няма. Има държавен протокол, който се плаща от бюджета. Затова няма да разберем например колко шампанско се е изляло на държавните приеми, нито колко е струвал кетъринга. Ако сметнем хипотетично обаче, че на едно връчване на ордени отиват максимум 10 бутилки шампанско, по 775, колкото ордени и медали е връчил Първанов за 10 години, прави 7750 бутилки.