Обилни дъждове се изсипаха през последното денонощие в Североизточна и Източна България. Най-много валежи паднаха над област Добрич. Там валя повече от 12 часа. На отделни места падналото количество достигна 70 литра на квадратен метър. Унищожена е голяма част от реколтата. Във Варна също валя повече от 12 часа. Най-много дъжд се изсипа над курорта Свети Константин и Елена.

Северозападен вятър понижи температурата край морето до 18 градуса. Над 200 литра на квадратен метър дъжд се изляха и в Шабла. Заради лошото време там имаше и авария в електрозахранването. Общото количество на валежите в много райони вече надхвърли месечната норма.

Най-потърпевши от снощната буря са земеделците, които заради лошото време губят част от реколтата. Иван Йорданов е председател на земеделската кооперация в село Тюленово. От 40 години се занимава със земеделие, но дъжд като снощният не помни.

„Но в продължение на два дни, три ако не можем да приберем това зърно, което със сигурност няма да стане, виждате каква вода е, какво чудо, то със сигурност ще започне да кълнее. И ще си загуби и качествата, а оттам и загубите са огромни", коментира Иван Йорданов, председател на земеделската кооперация.

Едва около 20% от зърното е прибрано в складовете на кооперацията, които обаче също се наводнили. Сега работниците отделят сухата пшеница, за да могат да спасят поне нея. Ако до четири - пет дни не влезем да жънем, оставям зърното на полето, защото то и за фураж няма да става, казва още Йорданов. Освен зърнопроизводителите, потърпевши от дъжда са и зеленчукопроизводителите. Водата е отнесла голяма част от растенията.

И част от бреговата ивица е отнесла водата. За минути бурята, която се е разразила, е съборил дървета, отнесла дори покривът на едно от бунгалата в къмпинга край града.

„Досега, в моята практика такава буря и такъв дъжд не се е изливало на територията на къмпинга. От началото на къмпинга вървеше такава вода като река и тази вода всичката отива в морето, която отне част от плажа", каза Пламен Иванов, управител на къмпинга.

Търговище е заплашено от наводнение. Язовирите преливат. За броени часове рязко се повиши и нивото на двете реки които минават през града. Сутринта преля високият язовир при село Пресиян и водни талази от там са тръгнали към другите водоеми и реки.

„Можем да очакваме повишаване и на нивата на двете реки. Имаме готовност да вземем като крайно решение да спрем източването на язовир Лиляк, но към момента преценяваме, че това е доста рисково действие”, заяви д-р Красимир Мирев - кмет на Община Търговище.

Пред преливане са и други язовири. За част от тях се налага изпомпване, заради съмнения дали стените им ще издържат. Има наводнени къщи по селата и залети пътища и мостове. В града заплашена е промишлената зона, където голяма част от фирмите още по обед започнаха да спасяват машини и стока. Буйна вода тече на метри от къщите в ромския квартал. Там вече са стегнали багажа си за евакуация.

„Гражданска минаха. Предупредиха ни - „Сами да наблюдавате реката. Лапета недейте допуска. Като видите, че идва голямата вода” - тогава да започнем да бягаме нанякъде”, разказа Халейдин Хамди.

„Няма да спим. Ей тука с комшиите всички ще излизаме да гледаме. Ще пазим водата, как да влизаме”, каза Рамис Мехмедов.

Ако се наложи да напуснат домовете си, повече от 200 човека ще бъдат настанени в близкото училище. Тази нощ опасността няма да премине, защото утре, 10 юли, се чакат още валежи.