На 1 ноември трупата на Нешка Робева ще върне софийската публика към спомена за будителите. Спектакълът "Забравени”, който вече се радва на огромен успех, представя в едно слово, музика и танц.

"На първо място е словото, а всичко останало е подчинено на него. Това е един помен за тези, които казват: "Ние се жертвахме за свободата на България и нищо повече". Словото само по себе си е изключително, но то става по-въздействащо и по-вълнуващо с танца”, коментира Робева. "Танците в спектакъла са изградени на базата на традицията, а самите танцьори, усетили словото, го съпреживяват с публиката”, подчерта тя.

Идеята е на актрисата Джуни Александрова, която представя на сцената стиховете на Ботев и Вазов, извадки от писмата на Левски до Филип Тотю, Кървавото писмо на Каблешков. "Младите ще усетят словото, защото спектакълът е много вълнуващ (...) Това е диалог между текст и танц”, заяви тя.

"Забравени” ще се играе в зала 1 на НДК. Какво улови камерата на bTV от репетициите в "Герена”, вижте в прикачения видеофайл. От него ще разберете повече и за новия спектакъл, подготвян за 11-я рожден ден на трупата на Нешка Робева.