Възстановена е повредата на електропровода край Костинброд. Близо 700 метра проводник беше откраднат в четвъртък вечерта. Би Ти Ви първа съобщи, че заради кражбата съществува опасност от режим на тока. Възобновен е и износът на електричество за Гърция.

НЕК твърди, че само в България има подобни кражби. Прекъсването на електропровод в Румъния се счита за терористичен акт.
Според изпълнителния директор на електрическата компания Васил Анастасов, над 50 процента от черните и цветни метали, с които работят предприятията, са крадени. При изкупуването им не се изисквал документ за произход.
Лицензионният режим за търговците на метали трябва да се преразгледа, според Анастасов. Досега няма осъден за кражба на кабели или проводници, съобщиха от НЕК.

Крадците са известни в деветдесет процента от случаите, но хората се страхуват да сигнализират за тях.
Близо 3 пъти са скочили кражбите на кабели и проводници през настоящата в сравнание с миналата година, според данните на Столично електроразпределение. По този повод компанията е подала около 500 сигнала в полицията, но досега са образувани само 18 преписки.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!