Източник от Бразилия съобщил, че в затвора в Сао Паулу има поне 70 българи, задържани при различни операции срещу кокаиновата мафия. От Министерството на външните работи потвърдили, че в няколко страни от Латинска Америка са затворени около стотина души, като три четвърти от тях са зад решетките само в Бразилия. Българи има и в затворите на Венецуела, Колумбия, Перу и Еквадор, пише "24 часа". Повечето от тях са т. нар. мулета, които срещу заплащане са се наели да пренасят в багажа си или в тялото си неголеми количества дрога.

Според експерти броят на българите, занимаващи се с наркотрафик на дребно от Латинска Америка към Европа, е скочил неимоверно през последната година и половина заради икономическата криза. "24 часа" пише, че разполага с имената на всички задържани, но не ги публикува от съображения за тяхната сигурност.

Заради кризата една четвърт от служителите на ДАНС вече са на трудовата борса, съобщава под глава "Стандарт". Съкратени били чиновници и тайни агенти. Орязани са звената, дублиращи МВР, а четирите главни дирекции са преструктурирани.

"Полицейски шефове се държат като феодали. Няма да има прошка за тях". Това извежда "Телеграф" над интервю с директора на ГДБОП Станимир Флоров. Никога не сме имали такава политическа подкрепа; работим без да се съобразяваме кой на кого е човек, твърди той.

Леките автомобили "Голф", следвани от "Пасат", били най-предпочитаната марка от автокрадците у нас, пише под глава "Телеграф", позовавайки се на столичните криминалисти. Возилата отивали в морги в София, Перник, Кюстендил и Монтана, където били разфасовани за секунди. Скъпите лимузини пък се изнасяли по три канала за Румъния, Испания и Арабския свят.

Очакваме парламентът по предложение на правителството да прецизира критериите и правилата за издигане и назначаване на магистрати, както и на начина за вземане на решения от ВСС. Това казва представляващият ВСС Анелия Мингова в интервю за "24 часа". "Опитахме се да постигнем това в предишния парламент, но за съжаление не успяхме. Надявам се сега това да се случи като част от заявената от правосъдния министър обновена стратегия за съдебна реформа, която предстои да се обсъжда", отбелязва тя.

Четворната коалиция Борисов, Костов, Сидеров и Янев е абдикирала от подготовката на антикризисните мерки. Това е цитиран да казва президентът Георги Първанов под главата на "Земя".

Ако решенията, които вземе България, създават голям дефицит, ще е много опасно за цялата икономика, казва американският посланик у нас Джеймс Уорлик в интервю за "Стандарт". Той отбелязва, че не е в позиция да дава съвети на правителството, но то се бори да вземе правилните решения и се нуждае от подкрепа от народа. По думите му сега има добра възможност България да направи реални структурни реформи в икономиката.

Да гледаме на мерките срещу кризата в съвкупност, не една по една, призовава в интервю за "Класа" Флориан Фихтъл, постоянен представител на Световната банка в България. Трябва ви нова стратегия, която да подобри работата на публичните
институции, за да се намалят възможностите за корупция, отбелязва той.

Държавата издържа десетки ненужни агенции и комисии, констатира "Сега" във водещия си материал. Според него чиновниците от 5 ведомства контролират едно и също нещо - водата в България. На бюджетни пари разчитат 35 изпълнителни агенции, други 37 агенции и комисии, създадени по закон, 23 звена, открити с разпореждане на МС. Има и 45 съвета, както и неизвестен брой междуведомствени комисии.  Част от тези агенции, според изданието, могат лесно да бъдат трансформирани в търговски дружества и свалени от държавния бюджет. Най-сериозен потенциал за оптимизация имало при изпълнителните агенции към министерствата и в част от създадените по закон национални служби. Тук рекордьор по агенции и раздути щатове било земеделското министерство.

Застрахователната компания "Алианц България" на Димитър Желев е Октопод и в пенсионната система, пише под глава "Монитор". Според разследване на вестника огромни суми от парите за трета пенсия на работещите в БДЖ, АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2" "са се изпарили". Общото между тези предприятия е, че те осигуряват за допълнителна пенсия работниците си в един и същи доброволен пенсионен фонд - този на "Алианц България". В по-голямата част от случаите това става по силата на договори, сключени преди повече от 10 г., без за това да са провеждани каквито и да било търгове или конкурси, се посочва там.

При коалицията между НДСВ и ДПС моделът на олигархията не просъществува, а се превърна в миниолигархии в сектори, повече или по-малко контролирани от ДПС. Това казва пред "24 часа" Георги Велчев (брат на бившия финансов министър Милен Велчев), занимаващ се с инвестиции в туризма. При тройната коалиция това
се разби на още по-малки миниолигархии, защото ДПС трябваше да делят тези и с различни лобита в БСП, добавя той. По думите му най-реалистичният вариант пред България е държавата да предприеме антикризисни мерки, първата от които е да се разплати с бизнеса, втората - да не пипа данъците поне още 5-10 г.

Третата е, ако пазарът на труда не успее да разбере, че стойността на труда в България е 40 на сто по-ниска от исканото заплащане, около 30-40 на сто да загубят работата си, но да се запази валутният борд и да се възстанови икономическият ръст. Най-вероятно при този сценарий ще се смени и управлението, т.е. хората няма да разберат, че това е бил единствено правилният начин за реакция от страна на правителството, добавя Велчев.

Председателят на парламента Цецка Цачева нареди да изтрият публикация в "Държавен вестник", пише "24 часа" на първа страница. Мистерията около промените в непряката реклама на дрога се задълбочи, след като шефът на парламента призна, че става дума за грешка, пише там. Президентът Първанов смята, че е нарушена конституцията. Единственият, който може да каже как се е случило всичко, е главният редактор на "Държавен вестник" Искра Коева, която вчера писа обяснения, после не вдигаше телефона, а накрая го изключи, отбелязва изданието. Поправката на Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, попаднала по неясен път в "Държавен вестник", ще бъде анулирана със заповед на парламентарния председател Цецка Цачева, обявили от пресцентъра на Народното събрание вчера. Пресцентърът е цитиран, че Цачева не е разписвала публикуването на поправката. "Цачева призна за гафа с незаконната поправка", е водещото заглавие на "Дума".

"Разпнат ли Първанов, ще го направят светец" е заглавието над  интервю с депутата от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов в "24 часа". Според него поправките в НПК са откровено опасни. "Бомбардираме съдебната власт с промени, а това създава хаос и в съдебната практика", добавя той.   

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е внесъл в Комисията по корупция сигнал за търговия с влияние от страна на главния редактор на "168 часа", съобщава вестник "Атака" под глава. Сидеров бил изпратил писмо до централата на ВАЦ в Есен, ще сезира и прокуратурата.