Край на акция "Дупетата". Част от продуктите, заловени при операцията на ГДБОП и ветеринарно-медицинската служба, бяха унищожени в екарисажа край Варна. Подробностите от Десислава Кръстева:
Всичко около "Дупетата" започна на 25 август. Тогава бяха заловени над 130 тона нередовни колбаси. Акцията се разрасна и предизвика спорове между институциите от една страна и вносители и месопреработватели от друга. В крайна сметка се оказа, че по-голяма част от задържаните продукти ще бъдат унищожени. Те се подлагат на специална преработка в екарисаж - при голямо налягане и температура над 130 градуса.
Днес част от добилите национална известност "дупета" пристигнаха под специална охрана, с полицейски ескорт. ВИП-пратката съдържа 7 тона продукти с изтекъл срок на годност или нередовни документи.
Досега в екарисажа на Варна са преработени над 60 тона изрезки и крайчета на колбаси и субпродукти.
"Технологията е автоклавиране, страничните животински продукти се раздробяват, минават процес на стерилизация, след преработката се получава месокостно брашно”, обясни Георги Несев, главен икономис на екарисажа.
След старта на акция "Дупета" Националната ветеринарно-медицинска служба провери над 2700 склада, предприятия, магазини и заведения. Инспекторите съставиха 23 акта за нарушения. Започнаха и проверки в детски градини, кухни и училища, за да се установи с какво се хранят децата. Само във Варна са проверени 60 обекта.
"Съставени са три акта за констатирани нарушения и са бракувани около 30 килограма хранителни продукти от животински произход от нашите инспектори. Нарушенията - неточна маркировка, етикировка на продуктите, изтекъл срок на съхранение”, каза Живка Манева, директор на РВМС-Варна.
Проверките продължават.
В екарисажа край Варна трябва да бъдат унищожени общо около 106 тона изрезки и негодни деликатеси. След това те ще изгорят в девненски завод. При операция "Дупетата" бяха иззети около 190 тона изделия. Над 80 тона са върнати в търговската мрежа след като инспекторите са получили нужните документи.