В продължение на четири сезона Националната опера ще представи за първи път, не само у нас, а и на Балканите, цялата тетралогия на Рихард Вагнер – "Пръстенът на Нибелунга". Тя е посветена на двеста годишнината от рождението на големия композитор и ще влезе в световния календар по честването през 2013 година.

Миналата година беше премиерата на първата част - "Рейнско злато", а през април тази година предстои премиерата на "Валкюра" – може би най-известаната от четирите произведения. През следващата година ще видим и останалите две – "Зигфрид" и "Залезът на боговете".

Вагнер създава тетралогията "Пръстенът на Нибелунга” за четвърт век, през който се е влюбвал, разлюбвал, фалирал и жънал голям успех. Всички тези възходи и спадове в личния му живот могат да бъдат чути в музиката му. Българсият прочит на произведенията ще се превърне в историческо събитие, не само защото ще се представят всички за първи път на Балканите, но защото нашето време днес прилича на това, в което се развива сюжетът на тетралогията.