Жилищен абсурд в центъра на Монтана. Собствениците на нова жилищна кооперация се оплакаха пред bTV, че вече четвърта година не могат да се настанят в нея, защото, сградата все още не е захранена с ток. Въпреки многократните писма до ЧЕЗ и Община Монтана, все още не е ясно кога проблемът ще бъде разрешен.

Преди няколко години хората теглят кредити и изграждат триетажна кооперация в центъра на Монтана. Разполагат с всички необходими строителни разрешителни. Мъките започват, когато се оказва, че ЧЕЗ не са в състояние да захранят имота с ток. Не разполагали с необходимата мощност, поради липса на трафопост в района. Мястото за изграждането му трябвало да предостави общината. Двете институции си прехвърлят топката.

"От ЧЕЗ казват, че общината не дава петно, за да построят трафопост, а пък общината твърди, че ЧЕЗ са длъжни, по силата на еди-кой си закон, да ни присъединят и ние оставаме ни така, ни иначе от 2008 година насам. Четвърта година имаме нови жилища, в които не може да влезем”, възмущава се Георги Орешков - съсобственик на сградата.

Оказва, се че постройката не може да бъде захранена с ток дори временно, какъвто е случаят с изграден в съседство друг обект. Строежът му е започнал по-късно, но там вече имат ток.

Поради липса на свободен терен за изграждане на трафопост, от Община Монтана препоръчват на ЧЕЗ да захранят сградата с ток от съществуващ трафопост, отстоящ на около триста метра от сградата. Тогава собствениците получават уникално, по думите им, предложение от местния клон на енергото. Предложили им да се свържат сами, да разкопаят целия център, за да прекарат кабел.

След писмено запитване, подадено от екипа на bTV, от ЧЕЗ изрично уточняват, че ще извършат строителството за своя сметка. Преди това обаче собствениците трябвало да изготвят проект за външното електрозахранване на сградата. Срокове не се посочват.

"Некоректното държане на това дружество е продиктувано единствено от това, че те са монополисти на пазара. Ако имаше друго дружество да се обърнеш към тях, най-вероятно нещата нямаше да са такива”, коментира зам.-кметът на Монтана Румен Ангелов.