Със 116 гласа "за", 37 "против" и двама "въздържали се" парламентът избра Лиляна Павлова за министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на Росен Плевнелиев, който беше номиниран за кандидат-президент на ГЕРБ. Веднага след избора тя положи клетва пред Народното събрание. Досега Павлова бе заместник-министър в същото министерство.

Предложението за избор на Павлова за министър беше представено пред депутатите от премиера Бойко Борисов. Той обясни, че Росен Плевнелиев е подал оставка във връзка с участието си в президентските избори, тъй като така иска да подчертае уважението си към избирателя. Борисов допълни, че избирането на новия министър ще осигури стабилност и непрекъснатост в работата на МРРБ.

Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев отбеляза, че след като се гласува оставката на министър Плевнелиев, е редно да се направи оценка на свършеното от него досега. Той разкритикува политиките в областта на регионалното развитие, като изтъкна, че има "замразяване" на тенденцията за децентрализация. Според него държавата системно "затяга финансовата
примка около вратовете на общините", прехвърляйки им много отговорности, но без да осигурява допълнителни ресурси.

Като друга слабост Станишев посочи кадастъра. Според него през предишния мандат 18 процента от територията са били  включени в новия кадастър, а сега имало пари само за издръжка и заплати. По думите на Станишев в момента бюджетът за геозащита е много малък - 1,5 млн. лева, които били съвсем недостатъчни за укрепителни дейности. Той упрекна Плевнелиев, че не е показал приемственост като министър и че е заблуждавал обществото с плановете за седем магистрали и седем скоростни пътища до 2020 г.

Христо Бисеров  заяви, че ДПС не приема оставката на Плевнелиев и няма да я подкрепи. "Единствената оставка, за която ще гласуваме, е оставката на премиера Бойко Борисов", посочи той. По думите му оценката на ДПС за управлението  на ГЕРБ и сегашния кабинет е "пълен провал", а изходът от ситуацията според движението са само  предсрочни парламентарни избори.

Депутатът от  "Атака" Николай Пехливанов определи  Росен Плевнелиев като успешен министър на магистралите, но не така успешен като регионален министър. Според "Атака" има за решаване много важни въпроси, като липсата на национална устройствена схема, политиката за инфраструктура и транспорт, както и стратегията за развитието на регионите.

"Ще предприемем всички необходими законодателни инициативи за промени в Закона за устройство на територията. Много важен приоритет за Министерство на регионалното развитие и благоустройството е предотвратяването на незаконното строителство в цялата страна, не само като законодателни промени, а и като реални действия в тази посока", каза пред журналисти в парламента новият регионален министър Лиляна Павлова.

Тя подчерта, че не може да се говори за опасност от загуба на финансиране с европейски средства за заложените приоритетни проекти. На въпрос как ще се справи с плащанията на служителите от изпълнителите и подизпълнителите на строежи на инфраструктурни проекти, тя поясни, че основният приоритет е министерството и агенция "Пътна инфраструктура" да извършват плащанията навреме и да няма забавяне към изпълнителите.