Два дни остават до началото на националното Преброяване 2011.

От 1 до 10 февруари ще се броим само по електронен път през интернет-страницата на Националния статистически институт. Така ние ще спестим много време, а държавата - стотици хиляди лева от хонорари на анкетьорите, които трябва да ни посетят по домовете. Преброителите ще започнат да обхождат домакинствата от 10 до 28 февруари. Първите данни от преброяването ще излязат още през април.

През 2001 година сме наброявали малко над 7,9 милиона. От 1900 година до 1985 година населението ни само се увеличаваше и почти достигна девет милиона. Оттогава обаче намаляваме стремглаво. Очаква се тази година населението ни да се окаже още по-малко.

Наскоро свързвания с ВМРО неправителствен Център за демографска политика направи изключително апокалиптична прогноза. През 2050 година българите ще сме само 800 000, като ромите ще ни превъзхождат с пъти - 3 и половина милиона души.

За няколко десетилетия българският етнос ще изчезне с повече от 50 на сто. Толкова малко сме били само по време на Османското робство, когато половината народ е бил посечен при навлизането на пашата във Велико Търново, предрече преди време по bTV проф. Трендафил Митев.

Според демографите учени в БАН прогнозата, че ромите ще ни превъзхождат е абсурдна.

Могат ли жените, които са 4% от населението на земята, да родят толкова много хора, че за две поколения, само за 40 години, да се родят толкова, че общността им да стане 60 % от населението в страната. Няма такава раждаемост. Значи трябва всяка ромка да ражда всяка година по три-четири деца. Няма такава майка, която да ражда така. Та дори да ражда през целия си фертилен период, смята д-р Илона Томова.  

През 2001 година българите сме били малко над 6,6 милиона души, а ромите почти 750 хиляди.

Прогнозата на БАН е през 2050 година населението да бъде 5 и половина милиона души, като ромите ще достигнат до милион и половина.

От БАН признават, че тази прогноза също не е много коректна. Защото раждаемостта на деца в българските семейства последните години се е увеличила значително. В същото време ромите все повече и повече мигрират към други европейски страни.