Депутати предлагат владеенето на чужд език да стане задължително условие за народни представители  и министри. Причината - политиците ни са на опашката в Европа по владеене на английски.

Според наблюденията на Международния езиков център българските политици са на едно от последните нива в Европа по владеене на английски и други чужди езици. Затова народната  представителка и бивш посланик в Германия Миглена Плугчиева предлага владеенето на чужд език да стане задължително в парламента.

„Поне в този парламент това е една тъжна констатация, защото и групите за приятелство са многобройни, но това не значи, че членовете са езиково говорящи - например в Групата за приятелство с Германия цялото ръководство не знае немски - и на една среща с посланика на ФРГ се наложи аз да поема превода и беше пълен абсурд”, разказва тя.

В парламента има над 80 групи за приятелство с различни държави и това не означава, че председателят на групата за приятелство с Афганистан трябва да знае урду и пущу, смятат повечето депутати.

Че е зле с английския обаче си признава учителката Снежана Дукова. По два езика  - и двата родни, знаят почти всички депутати от ДПС.

Изследването на Международния езиков център показва, че Европейският съюз харчи по един милиард евро на година за превод. Ако политиците се обучават по-добре, това ще свие разходите на ЕС и ще подобри комуникацията между политиците, се казва още в проучването.