Дрехите въздействат върху това от каква раса ви възприемат другите, установиха американски учени, цитирани от Би Би Си.

Група психолози и социолози от университетите "Тъфтс", "Медфорд", "Станфорд" и университета на Калифорния в Ървин облекли хора с различни нюанси на кожата в костюми или работни гащеризони и поискали от 20 доброволци да категоризират с помощта на компютър лицата като бели или черни.

По-често посочвали лицата от смесени раси като бели, когато човекът бил добре облечен, и като черни, когато носел работническо облекло.

Учените отчели и колебанията на доброволците, следейки моментното задържане и смяната на посоката на компютърната мишка. Резултатите показват, че стереотипите и предразсъдъците имат силна роля в умствената категоризация, която правим на хората, каза ръководителят на изследването психологът Джон Фрийман.

Облеклото променя възприемането на расата с около 4%. Toeст лицата от смесени раси са категоризирани като черни в около 61% от случаите, когато човекът е облечен с костюм, и в 65% от случаите, когато е с гащеризон.

Учените са убедени, че ако хората са информирани за въздействието на облеклото, този подсъзнателен ефект може да бъде смекчен. Решенията за расата, пола и възрастта променят чувствата ни към хората и се отразяват върху начина, по който се държим с тях, обясняват психолозите.