На 11 август се навършват 15 години от смъртта на Ванга. Очаква се стотици миряни да пристигнат утре в местността Рупите, за да се поклонят пред паметта на петричката пророчица. До там отиде и нашият репортер Елица Попова.

Под ореха, където приживе Ванга е обичала да си почива, ще бъде мястото на "нейната трапеза", както казват в този край. Тя ще включва любимите ястия на пророчицата, съобразени с Богородичните пости.

"Ще има сармички, лозови, зелеви ще има пълнени чушки, ще има фасул, ще има мед, ще има боб, ще има сладки неща, всичко възможно, само от постни ястия", обясни управителят на манастирския комплекс в местността Рупите Серафим Иванов.  

Получилите помощ от Ванга приживе, днес си спомнят за нея с тъга, любов и признание.

"Бог ни беше пратил тази пророчица да ни напътства и помага, обаче неблагодарни българи не я оцениха и оскверняват с думи паметта й. А в Библията е казано, че най-големите дарби, които Бог дава на хората са пророческата дарба и дарбата да се говорят езици", смята Мария от София.   

На 3 октомври се навършват 100 години от рождението на Ванга. Тогава неин бронзов бюст ще бъде поставен пред храма в Рупите, за да напомня думите й приживе. "Не е важно какъв си, важно е да си добър човек".