Две трети от съединенията в Българската армия не са готови да изпълняват конституцонното си задължение да защитават независимостта и териториалната цялост на страната.

Другите трийсет процента са боеспособни, съобщи началникът на генералния щаб Михо Михов. Той направи анализ на подготовката и дисциплината в армията за миналата година пред президента, премиера, военния министър и председателя на Парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност.

Върховният  главнокомандващ получи бойна униформа от началника на генералния щаб и изрази надежда, че с тази униформа ще стоим добре в редиците на НАТО,  след като си свършим работата.

 Президентът съобщи, че твърде много работа има да се върши, след като  изслуша доклада от висшето командване. 

"Не е достатъчно да четем и изпълняваме устава. Необходими са сериозни грижи за войниците", заяви  Георги Първанов. "Средната сума за един военослужещ у нас е определено недостатъчна", каза  президентът. 

В края на заседанието върховният главнокомандващ обяви, че ще предложи промени в концепцията за национална сигурност и ще настоява да не се допуска законов вакуум след изваждането на Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба от състава на въоръжените сили.

"Трябва да се намери разумно решение за съдбата на тези служби и изобщо за службите в България", заяви  Георги Първанов.

Военният министър Свинаров обяви че до окончателното пиремане на промените в Закона за отбраната ще се действа по стария закон.