Агенцията по заетостта отпуска до 20 000 лева на безработните българи за стартиране на собствен бизнес. Парите се дават абсолютно безвъзмездно и не трябва да се връщат.

Хората, които към момента са без работа, наброяват около 300 000 българи. Ако някой от тях реши да си отвори магазинче за цветя, например, ще му трябва начален капитал от точно около 20-25 000 лева - пари за регистриране на фирма, купуване на касов апарат, стока и въобще за всичко необходимо. Ако реши да ги изтегли като кредит за 5 години, заради лихвите ще върне на банката с около 7 000 лева повече.

С новата европейска програма обаче, предприемчивите безработни могат да получат до 20 000 лева безвъзмездно и да забравят за вариант кредит или пари назаем. Парите по програмата ще стигнат за подпомагане на собствен бизнес на поне 2 500 души.

"В момента един млад човек, на моята възраст, с под 1 500 лева в този град въобще няма възможност да се справи с каквото и да е", смята 34-годишният Димитър Радев, който е висшист икономист и безработен от шест месеца.

До момента той се е оглеждал за работа както в България, така и в чужбина. От днес обаче може да помисли и за стартиране на собствен бизнес, с който да изкарва доходите си. Това може да се случи като се включи в новата програма "Подкрепа за предприемчивите българи". В нея могат да участват безработни със средно или висше образование.

Капацитетът е за около 10 000 души, които ще бъдат обучени в две направления - "малък и среден бизнес" и "бизнес услуги". Обучението ще продължи между два и три месеца. След това всеки ще бъде консултиран как да разработи собствен бизнес модел, с който да кандидатства за отпускане на субсидията, която може да достигне до 20 000 лева - пари, които не трябва да се връщат. От помощта ще могат да се възползват поне 2 500 души, като предварително трябва да са регистрирали фирмата си.

Димитър ще подаде документи за участие. Обяснява, че ако спечели субсидията ще я инвестира в сферата на търговията. От Агенцията по заетостта пък казват, че парите могат да се използват за създаване на фризьорски салон, квартален магазин, та чак до фирма за високи технологии.

"Силно се надяваме, че подкрепените предприятия ще се развиват успешно и ще създадат заетост не само за собственика, а ще успеят да генерират и нови работни места в процеса на тяхното развитие", признава Иван Кръстев от Агенцията по заетостта.

През първата година на бизнеса собственикът има право на безплатни консултации, затова как да го развива. Новата програма ще съществува до 2013 година. Документите се подават в бюрата по труда. В програмата не могат да се включат безработни, които получават социални помощи. Не са изключени и варианти за злоупотреби с регистриране на фалшиви фирми, за да се получи субсидията. От Агенцията твърдят, че контролът ще бъде железен. През първата година непрекъснато ще се следи дали се изпълнява бизнес моделът, с който е кандидатствал безработният.