В 15 часа Граничен пункт "Гюргево" спря пропускането на товарни автомобили с тегло над 3,5 тона след Дунав мост, съобщиха от ОД на МВР в Русе.

Забраната е поради обилен снеговалеж и навявания на пътищата в Румъния. Препоръчва се на български и румънски водачи да не предприемат пътувания в това направление.

По информация на "Гранична полиция" забраната е до 8 часа на 8 февруари.

На 3 февруари областният управител на Русе Пламен Стоилов се срещна с префекта на Гюргево Норуц Станищяну за зимната поддръжка на републиканските пътища и инфраструктурата около и на "Дунав мост".

Станищяну е предупредил, че прогнозата за времето в Румъния предвижда предстоящи силни снеговалежи и би искал двете страни да набележат мерки, с цел недопускане на повтаряне на тежката ситуация от 2008 година.

Постигната е договореност, че при настъпване на тежка зимна обстановка и затрудняване на трафика по Дунав мост предимство да бъде давано на леките автомобили и пътническите превози. Префектът на Гюргево е бил информиран, че в Област Русе има обособени много паркинги за тежкотоварни автомобили и при необходимост те ще бъдат използвани, за да не се допуска струпване на превозните средства на и около Дунав мост.