Днес Медицинският университет в Плевен чества 37 години от основаването си. Очаква се на официалната церемония да присъстват председателят на парламента Цецка Цачева и министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов.

Предвидено е да бъдат връчени дипломи за придобити научни степени и академични длъжности на изтъкнати лекари, които обучават студенти и лекуват пациенти в университетската болница в Плевен. За принос и заслуги към развитието и утвърждаването на висшето училище ще бъдат наградени преподаватели.

Тържеството ще завърши с представянето на новия Випуск 2011 на факултета по здравни грижи. Дипломи ще получат 56 медицински сестри и 20 акушерки.

Медицинският университет в Плевен е открит на 29 септември 1974 г. като Медицински факултет към Медицинска академия - София,  на базата на бившата окръжна болница, създадена през 1865 г. През 1979 г. е преименуван във Висш медицински институт, а от 1987 г. е институт към Министерство на народното здраве. С Решение на 39-ото Народно събрание от 2 септември 2004 г. се преобразува в Медицински университет-Плевен.