Двамата прокурори - изнудваният и изнудващият, са се познавали. На няколко пъти Ангел Дончев се е обаждал на прокурорът от районната прокуратура в Сливница и му искал 20 000 евро, за да има положителен резултат от дело, заведено срещу Милев. Разследването е само на две седмици и е за документни престъпления. То се води от Софийската градска прокуратура. Как Дончев е можел да влияе на колегите си по това разследването не става ясно.

Преди три дни Емил Милев се оплаква директно на главният прокурор, че по-висшият му колега го изнудва. Дончев е арестуван в момента на предаването на парите в заведение близо до дома му. Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски не успя да обясни как обвинители могат да се изнудват за такива огромни суми като 20 000 евро.

Това е вторият случай за тази година на продажба на влияние и взимане на подкуп в прокуратурата. В началото на април беше арестуван друг обвинител от върховната прокуратура Боян Тошев. Той беше обвинен, че е взел подкуп за да уреди колега от Варна за шефски пост.

Главният прокурор ще поиска от съда да задържи Ангел Дончев за постоянно в ареста.

Според публикации в медиите преди време прокурор Ангел Дончев издал постановление за прекратяване на делото срещу двамата бивши началници на столичната митница Маргарита Пецанова и Пламен Живков.