Едните настояват, че това е лекарство за профилактика на бръчките, а другите са категорични, че ботулинът крие много рискове (вж. видео от репортажа, заснет със скрита камера).

Четири са търговските наименования на ботулинов токсин, които са разрешени у нас за медицински цели. Никой обаче не може да гарантира в различните клиники какво точно се предлага. На пазара се появяват незаконни продукти без сертификат, защото масово жените желаят да си поставят ботокс.

Едва ли не жените са готови на всичко да останат млади, по-красиви, да останат хубави, желани, отбелязва доц. Емил Георгиев.

Дори ботулинът, който се използва в известни клиники, се оказва, че не е разрешен за употреба у нас, призна директорът на агенцията по лекарства.

В почти всички клиники по естетична медицина се предлага инжектиране на ботокс за опъване на бръчките.

Ефектът е траен, ако се направи първите две години, да кажем през шест месеца, след това може да се разредят процедурите, а могат и да не се правят повече, обяснява доц. Мария Балабанова.

Аз съм против, не обичам ботулинов токсин, не го правя в моята клиника, категоричен е доц. Христо Бояджиев.

Всички специалисти обаче се обединиха около твърдението, че ботулина не лекува. Изпълнителната агенция по лекарствата ще започне проверки за използването му.