Проверка на bTV показа, че неизвестни лица са изтръгнали бюста на Живков в парцел номер 10 на централните софийски гробища.

"Хайде, взехме властта" - с тези думи, според историци, Тодор Живков е поел поста министър-председател преди 45 години. Днес, семейната гробница на Живкови пустее в един от вътрешните парцели на гробищния парк.

В Алея №10 на Централните софийски гробища, известна като "алеята на властта", се намира гробът на бившия Първи. Върху плочата са останали само цифрите от годината на раждането – 1911 г. Само каменното изображение на съпругата му Мара Малеева напомня, че тук лежи бившият първи.

По ирония на съдбата единственият човек, който днес мина по тази алея е гробарят, който изкопа последния дом на Живков преди девет години.

"Това е метличката, с която аз и още един колега се грижим за гроба на Тодор Живков. Метем шумата, ето как. Почистваме го тука от падналите цветя. Почти целия гроб си го поддържаме", обяснява той.

- По-хубав ли беше животът на Тодор Живков, според човека, който му изкопа гроба?

- По-хубав беше. Много по-хубав за сиромасите хора.

Сянката на забравата тъне и над вечния дом и на други бивши партийни функционери - Васил Коларов е загубил бронзовите букви на името в паметната си плоча. Плочата на Андрей Луканов пък е почти разрушена. Подобна е съдбата на плочите на Кимон Георгиев, Асен Греков и много други обитателите на прословутата Алея номер 10.

"Ами никой не идва, не ги посещава. Повечето хора нямат време сигурно", отбелязва гробарят.