"В нарушение на предишни споразумения, отделни страни от НАТО увеличават военните ресурси по нашите граници. А руските предложения, например за създаване на единна система за противоракетна отбрана, остават без отговор", заяви Путин. "При това положение, разбира се, ние не можем да си позволим да бездействаме", подчерта той.

Една от адекватните мерки срещу "помпането на мускули" от НАТО е "прекратяването на руското участие в Договора за ограничаване на обикновените въоръжени сили в Европа", продължи Путин.

"Щом нашите партньори на практика се присъединят към адаптирания договор, Русия ще обмисли възстановяване на своите задължения... Не можем да чакаме с години. Едностранно ние няма да изпълняваме никакви задължения".

Русия ще подобрява бойната готовност на стратегическите си ядрени сили, за да може да даде бърз и адекватен отговор на всеки агресор, подчерта руският президент. "Главният гарант за сигурността на Русия остават мобилните части, въоръжени и оборудвани по последната дума на техниката".

Според Путин, "както и преди, терористичните и екстремистките групи, както и съществуването на горещи точки близо до руските граници, представляват сериозна заплаха".