Уникалното в случая е необичайната анатомична структура на праисторическото животно - неговата уста наподобява прахосмукачка, а костите на черепа му са изключително крехки.

Пол Серено, палеонтолог: "Все още не можем да възстановим целия череп. Трябва да сложим всички кости, както и да възстановим тези, които липсват.

Все пак ние имаме 80% от костите на черепа. Те си пасват чудесно, но все още черепът няма вида, който искаме да постигнем. Сега прилича повече на Дарт Вейдър".

Находката няма аналог досега в света, което я прави изключително ценна. Скелетът на динозавъра е открит преди 10 години в Нигерия.

Серено дава на динозавъра името Нигерсаурус Такет, на името на мястото, на което е открит - в пустинята Сахара, на територията на Нигерия, и на френския палеонтолог Филип Такет.

Учените представиха и компютърен модел на динозавъра. Това стана възможно след множество изследвания на останките на животното.

Освен с деликатния си череп и странен външен вид, това което отличава Нигерсаурус от другите динозаври е това, че е имал над 500 зъба. Той е бил дълъг около 13 метра и е "братовчед" на северноамериканския диплодон.