Дванайсет души, сред които и бременни жени, пострадаха, след като асансьор пропадна в столичния "Майчин дом". Какво точно се случи – случая следи Марина Евгениева.

Инцидентът е станал в един от 17-те асансьора на болницата. Започнал е да пада от седмия етаж, първоначално се е движел бавно, но около втория етаж скоростта му се е увеличила рязко. Няма данни за скъсване на някое от въжетата на асансьора. На този етап всички са категорични, че в кабината е имало поне 2 пъти повече хора, от максималното допустимото.

"Не съм категоричен в никакъв случай, че те са били виновни сами. Искам да кажа, че тяхната отговорност също трябва да се има предвид, когато влизат в асансьора, когато влизат повече от това, което е записано като указания", заяви министър Божидар Нанев.

Въпреки че асансьорът е бил от големите в болницата, той е предвиден за превозването на носилки, а ограничението за хора е максимум 6 души.

"Ако говорим за материално-техническата база на болницата, вие всички я познавате. Тя е построена 1976-та година, моят живот е минал в нея. Много малко неща са правени, винаги поради липса на пари", съобщи управителят на болницата Виктор Златков.

Продължава работата на експертите, които трябва да установят причините за инцидента. Министърът на здравеопазването е задължил ръководството на болницата да направи проверка за изправността на всички асансьори. Въпреки случилото се, едната от настанените в "Майчин дом" след инцидента жени е доволна от болницата и иска да роди в нея.

Две от пострадалите жени са настанени в "Майчин дом" с по-леки наранявания. Петима от пострадалите са в "Пирогов" - сред тях има един мъж, една акушерка от болницата и тир бременни жени.

Други пет са настанени във ВМА - четири бременни жени и един мъж. Пострадалите имат предимно фрактури по крайниците. Няма опасност за живота им, на този етап няма опасност и за плодовете на бременните жени.

Общо 10 са пострадалите при инцидента в "Майчин дом",

изпратени за спешна помощ в "Пирогов" и ВМА.

В "Пирогов" в ранния следобед бяха докарани три бременни жени между 7-ми и 8-ми месец и 58-годишна акушерка. Сред пострадалите има и 27-годишен мъж от персонала. Акушерката е с три счупвания на глезена и ще бъде оперирана. Жените в напреднала бременност нямат наранявания в областта на корема, обясниха от болницата.  

"Едната от пациентките, по имена не мога да ви ги кажа, е със счупване на подбедрицата, която алтернативата е само оперативно лечение. Другата, която пак е в 9 месец, но не знам дали терминът й е наскоро, е със счупване на външния глезен, но типа на счупването изисква оперативно лечение, но ще се въздържим ще й поставим само гипс, тъй като това би могло да бъде направено и на по-късен етап.

И третата е със счупване на вътрешния глезен, който задължително трябва да се оперира, но няма спешен момент. Личното мнение на специалист е, че тук трябва да се следи по-скоро за децата, нали, за плодовете - да са добре, в комфортно състояние и да са техните бъдещи майки в добро състояние", заяви д-р Огнян Марков.

Спешното отделение на ВМА прие петима от пострадалите при инцидента. Четири от ранените са жени между 29 и 35 години в напреднала бременност с травми и фрактури предимно на долните крайници. Две от бременните са с по един счупен крак, а трета е с контузии на коленете и глезена.

Четвъртата бременна жена обаче е с по-сериозни травми. Лекарите са я приели с два счупени крака и съмнение за фрактура на гръбначен прешлен. При нито една от пациентките няма опасност за живота както на майката, така и на плода. Сред пострадалите е и съпругът на една от бременните, който има контузия на ляво бедро. Продължаваме да следим състоянието на ранените и да търсим причините за инцидента

Според инж. Ваньо Бояджиев, началник на Регионалния отдел на Инспекцията за технически надзор на опасните съоръжения последната проверка на този асансьор е направена през месец юли миналата година, а по закон такива проверки се правят на период от поне три години. Категоричното мнение на експертите е, че причина за инцидента е претоварването на асансьора, а не неизправност или скъсано въже.