Няколко души загинаха, а стотици са ранени на централния площад в Кайро, след като привърженици на президента Хосни Мубарак започнаха да стрелят срещу демонстрантите.

Военните, разположени около площада, се опитаха да разделят двете страни, но не успяха. След това се постараха да опразнят площада, но отново не успяха. И се оттеглиха. И в момента в Кайро продължават да ехтят изстрели и напрежението расте.

Според информационните агенции Египет е на прага на гражданска война. Снощи над десет опозиционни партии приеха предложението на властите да започнат диалог с тях. Целта на опозицията са бързи реформи и разпускане на парламента, щом приключи работа по промяната на конституцията.

Опозиционерите поискаха също да се започнат разследвания за корупция, както и да се установи кой е отговорен за излагането на опасност на хората по време на демонстрациите. До диалога с властите обаче може и да не се стигне, тъй като обстановката излиза извън контрол.

Според очевидци привържениците на Мубарак имат не само огнестрелно оръжие, но и ножове и ятагани и е възможно да се нахвърлят срещу протестиращите. Предполага се, че тъкмо затова са се намесили и военните. Обстановката в Кайро става все по-взривоопасна. Според наблюдатели страната се плъзга към гражданска война.

В социалните мрежи “Фейсбук" и “Туитър" се появиха първите призиви за протести и в Сирия. Авторите на призивите предлагат в цялата страна в петък и събота да се проведат “дни на гнева", а някои са готови да излязат на протест още днес пред сградата на парламента.