99 стотинки за SMS-съобщение в Европейския Съюз и почти 7 лева на минута разговор от съседна Македония към България, например, са сред основанията за притеснение.

Определянето на европейски таван в цените на роуминга закова тарифите на родните ни оператори между лев и пет и лев и 15 стотинки за изходящи разговори и 51-56 стотинки на минута за входящите.

От сайта на eдин от операторите обаче можете да научите, че абонат на стандартна роуминг тарифа, ще плаща в страни извън ЕС цена от 6.99 за минута разговор в роуминг. 3 лева на минута, ако го наберат и 1.29 за SMS. Имате избор и на друг план – той е по-евтин извън Европа, но по-скъп в общността. Операторите се опитват да отвърнат на удара и да компенсират намалените приходи от разговори в ЕС, коментираха от КРС.

Право за намеса там телекомуникационният оператор няма. Няма как да знаем на какви цени са сключени договорите с другия оператор. Ако сте в Турция и звъннете от там, няма как да разберете и колко е поискал турският оператор от българския за това, че е обслужил негов клиент.

Практиката на операторите е да твърдят, че условията на договорите им са конфиденциални по желание на партньорите им.