Представители на московски летища уверили пред агенцията, че са готови за специализирани проверки на пътниците. Гарантираме, че влизането в сила на новите правила няма да увеличи времето за проверка, заяви представител на пресслужбата към летище "Домодедово".

С новите правила се ограничава носенето в ръчния багаж на всякакви течности, включително вода, а също гелове и аерозоли. Пътниците вече ще имат право да вземат на борда само най-необходимото, при това в съдове, които събират най-много 100 милилитра. Всички те трябва да бъдат опаковани в прозрачен пластмасов плик, а общото им съдържание не трябва да надхвърля 1 литър.

Пликовете с течностите ще бъдат облепвани с лентички, които ще може да се махат едва на борда на самолета. Изключение ще се прави само за лекарства, детски храни и диетични продукти. При отказ на пътника да мине специална проверка и да спазва новите правила той може да не бъде допуснат в самолета.

Държавни чиновници в Русия призоваха пътниците да се отнесат с разбиране към допълнителните проверки. Началникът на федералната агенция за въздушен транспорт Евгений Бачурин преди седмица изказа опасения, че по-строгите правила за превоз на течности може да забавят проверките.

Същевременно той увери, че новите мерки няма да означават допълнителни финансови разходи за пътниците, посочва РИА Новости.