Сенатор Джон Уорнър, който неотдавна се завърна от посещение в Багдад, обяви, че е изпратил писмо в този смисъл до държавния глава.

Сенаторът предлага Буш да обяви, че до Коледа няколко хиляди, "например, 5000" войници от сега разположените в Ирак 160 хиляди, ще се върнат при семействата си в Съединените щати.

Целта, по думите на сенатора, е да бъде изпратено послание на правителството в Багдад, че ангажиментът на Съединените щати в Ирак няма да продължава безкрайно.

Джон Уорнър: „Трябва да се вземе под внимание необходимостта от изпращането на ясно и категорично послание. Такова, което хората да разберат. Струва ми се, че то ще бъде най-ясно, ако го обяви президентът след консултация с висшето военно командване. Това би било първата стъпка от изтеглянето на нашите сили”.

Уорнър уверява президента, че препоръката му не трябва да се тълкува като призив за бързо изтегляне на целия американски контингент от Ирак. Сенаторът заяви, че не би стигнал дотам да предлага смяната на иракския премиер Нури ал Малики, както призова по-рано тази седмица председателят на сенатската комисия за въоръжените сили демократът Карл Левин.

Левин направи това предложение, защото според него иракският премиер не успява да постигне компромис между съперничещите си за власт иракски фракции. В същото време висш американски военен заяви, че е възможно атентатите в Ирак да се увеличат през септември.