
Тогава поземлената комисия решава, че точно парцела с розите ще е собственост на църквата. При забиването на новите колчета, обаче досегашните собственици не са извикани. Така повече от 10 години хората работят земята, когато през 2006 г. фирма, с която църквата е сключила договор започва да си я иска.
Няколко пъти Нягол Георгиев ходи при кмета на Стрелча да пита, какво да прави – без резултат. Непосредствено преди прибирането на реколтата сега, хората получават протокол, че земята им е иззета като междувременно никой не ги е спирал да я работят. В деня, когато идват да берат те са изгонени с охрана, а един от джиповете отива в дома им за разговор с внука на Нягол Георгиев.
В протокола за изземване на земята е записано, че църквата може да ги обезщети.
Според кмета на Стрелча проблемът е, че хората не са извадили навреме нотариален акт за земята си и сега тепърва трябва да водят дела: “Има морални човешки закони и имат право хората да си получат това, за което са положили труда, а за следващата година да си търси правата арендатора”.
Нягол Георгиев е сезирал прокуратурата. Отговор засега няма. Междувременно пазени от охрана, работниците на арендатора приключват с прибирането на това, което друг е засадил и работил.
***
Българката маслодайна роза от години е визитна картичка на страната ни. Защо нашата роза е сред най-търсените както за парфюми, така и за лекарства разкрива един от водещите германски специалисти по етерични масла - проф. Дитрих Вабнер.
Целият си живот проф. Дитрих Вабнер посвещава на розите. Потомък на лекари, професорът завършва медицина, но се посвещава на химията, за да разгадава тайните на розите и за да създава лечебни продукти от тях. Розите го отвеждат в над 40 държави в света, където се произвежда розово масло и вода. Преди 30 години по покана на свой колега пристига в Българската Розовата долина.
Според професора българската роза има един специфичен мирис, който я различава от всички останали. Това е една по-силна и по-плътна миризма. Не е толкова сладникава като на останалите, а с тръпчив привкус.Това е усещане, което не може да те умори или да те отегчи. Естествено не трябва да се забравя, че и химичният състав на българската роза е много по-интересен. Това е причината българското розово масло и вода да станат основни съставки в лечебните продукти на професора. Всяка година той си ги набавя от български производители.