Хиляди декари с есенници жълтеят като за жътва, но в тях няма зърно. Въпреки това стопаните предпочитат да пуснат комбайните, защото това е единствения начин да спасят и малкото реколта. При 80% погубено зърно няма кой да компенсира огромните загуби на земеделците.

Димитър Киряков, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Търговище: “Нашите застрахователни институции не приемат като бедствие сушата. Ако те го приемаха всички земеделски стопани биха се застраховали.”

От местния клон на напоителни системи отказват да коментират в какво състояние са съоръженията им и може ли водата да стигне до полето.

Христо Костов, земеделец: “Тъй като всичко е унищожено, както напоителните системи, така и канализацията, така че е невъзможно. Никой не се грижи за тях и затова не може да се говори въобще за поливане.”

Ако държавата не компенсира загубите от сушата, местните кооперации заплашват да изкарат земеделската техника и да затворят главните пътища и жп линията.

***
Системата за напояване на земеделските земи във Великотърновско е в окаяно състояние повече от 15 години. Голяма част от съоръженията са разрушени и ограбени, а за възстановяването им няма достатъчно пари.

За напояването на земеделски масиви е била изградена система от канали, дълга близо 600 километра. Но в момента голяма част от нея не действа. Освен каналите много от помпените станции също не работят, защото са ограбени.

Иначе козметични поправки по системата са правени, но проблемът остава. Сега потърпевши от това са земеделските производители, които ще понесат големи загуби заради сушата.