Задържани са около 900 протестиращи. Това са най-сериозните вълнения откакто Естония се отдели от Съветския съюз през 1991 година. Руският президент Владимир Путин изрази сериозна загриженост за ситуацията в Талин.

Естонските власти демонтираха бронзовата статуя на червеноармеец с мотива, че паметникът се превръща в проблем за обществения ред, защото около него редовно се събират руски и естонски националисти. За естонците този паметник символизира съветската окупация. За руснаците той е в памет на Червената армия, разгромила хитлеристите.

При вълненията през първата нощ загина един човек.

Полицията отново използва сълзотворен газ и гумени куршуми за да разпръсне демонстрантите, които вилняха в центъра на града, сбиваха се с полицаи, чупиха витрини и плячкосваха магазини. Размириците обхванаха и други градове в страната, където живеят предимно руснаци.

Вълненията в Естония предизвикаха остра реакция в Русия. Около 150 младежи от руското националистическо движение "Наши" протестираха пред естонското посолство в Москва. Заради протестите консулството на страната спря работа от съображения за сигурност.

След искането от парламента за скъсване на дипломатическите отношения, днес и московският кмет Юрий Лужков оглави протести на общински и държавни организации с искане да бъде замразено икономическото и културното сътрудничество с Естония.