Дванадесет кандидати чистокръвни французи и нито един представител на милионите французи с корени в Черна Африка, Магреба и отвъдморските територии.

Патрик Лозес - Група за черен натиск: “Във Франция има около два милиона чернокожи избиратели. Искам да припомня, че само 200 000 гласа определиха Жан Мари льо Пен да отиде на балотаж през 2002 година, вместо Лионел Жоспен, който отпадна”.

За разлика от списъка на кандидатите, жителите на предградията около Париж далеч повече приличат на националния отбор на страната по футбол. Повече от половината от французите с чуждестранен произход ще гласуват на Сеголен Роаял. Тринадесет процента за Франсоа Бейру и едва 11 на сто за Никола Саркози.

Ниският рейтинг на Саркози се обяснява с острите му изявление и действия като вътрешен министър по време на безредиците и палежите в предградията на Париж през есента на 2005 година. На тези избори броят на регистрираните избиратели в чувствителните квартали е значително по-голям с единствената цел - да се гласува против кандидата на управляващата партия.

Групата за черен натиск, която защитава интересите на чернокожите французи, предупреждава, че въпреки повишената избирателна активност, в предградията е пълно с отчаяни от системата младежи, които биха искали да я взривят. Безработицата и социалното безразличие са много високи и младите не вярват особено много на отбора на политиците, които далеч не приличат на националния отбор по футбол.