По-рано високопоставен правителствен източник заяви за Reuters, че властите са имали предварителна информация от разузнаването за подготвяната атака. Според източника, първоначалните улики сочат, че в нея вероятно са замесени депутати сунити. На извънредно заседание днес парламентът осъди нападението, но заяви, че дръзкият пробив в сигурността няма да попречи на политическия процес.

На заседанието присъстваха едва 50 от общо 275 депутати. Това може отчасти да се обясни със засилените мерки за сигурност около парламента след вчерашния атентат, поради която повечето законотворци срещаха огромни затруднения в опит да стигнат до работното си място, посочва AFP. Сесията бе открита от председателя на парламента, който обяви минута мълчание в памет на жертвите.

Махмуд Ал-Машхадани, председател на иракския парламент: "Иракският парламент, правителството и народът са едно цяло. Те не могат да бъдат разделени. Ние плаваме на един кораб и ако той потъне, потъваме всички, а това няма да се случи. Ще потъне единствено корабът на терористите и престъпниците".

Атентатор самоубиец се самовзриви вчера по обед в бюфета на парламента, като успя да проникне през строгата охрана на сградата. Жители на Багдад изразиха различни мнения по повод посегателството срещу един от символите на иракската държавност.

Дръзкото нападение повдига въпроса как терористът е успял да мине през многобройните контролно-пропускателни пунктове, ограждащи комплекса, в който се помещават още редица правителствени сгради и американското посолство. Атаката е най-сериозният пробив в сигурността на "зелената зона" от началото на войната преди 4 години.