В телефонно обаждане в телевизия “Ал Джазира” отговорност за атентатите пое организацията “Ал Каида в ислямския Магреб".

Първият взрив избухнал малко преди 11:00 ч. местно време пред сградата на правителството, в която се помещават канцелариите на премиера и на вътрешния министър. Експлозията отне живота на 9 души и рани най-малко 32-ма. Зданието е сериозно повредено, а стъклата в радиус от 300 метра са изпочупени. На 30 метра от портала е открит овъглен автомобил.

Абделазиз Белхадем, министър-председател на Алжир: "В момента водим разследване, за да установим колко души са загинали и колко са ранени. Най-важното сега е да откараме пострадалите в болница и да подсигурим газовите инсталации. След това ще уточним броя на жертвите на това мерзко и престъпно деяние".

Минути по-късно втори взрив избухна пред полицейски участък в източно предградие на столицата, недалеч от международното летище. Загинаха 8 души, а ранените са близо 50.

Нападенията в Алжир зачестиха, след като в началото на годината ислямистката организация "Салафистка група за проповед и борба" се обяви за част от Ал Каида. През февруари салафистите извършиха поредица от бомбени нападения срещу полицейски участъци. Миналата година правителството предложи амнистия на бунтовниците, които се предадат.

Засега няма информация за пострадали българи при кървавия атентат в алжирската столица. Това съобщи пред bTV говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев, който подържа връзка с нашата дипломатическа мисия там.