Подсъдимият за двойното убийство пред клуб „Соло” е невинен. Това реши Софийският градски съд и оправда Илиян Тодоров, когото прокуратурата искаше да прати в затвора до живот. Подобно бе желанието и на майките на двамата убити – Кирил Въжаров и Васил Александров.

След произнасянето на присъдата, съдия Румяна Ченалова в продължение на един час анализираше доказателствата по делото в присъствие на журналисти.

От думите на магистрата стана ясно, че разследването е било тотално опорочено. Полиция и прокуратура са го водили едностранно, не са назначили нужните експертизи в досъдебното производство и не са събирани доказателства, които е трябвало да бъдат търсени на база разпити на свидетели.

Оправдателната присъда бе посрещната със сълзи от родителите на Въжаров и Александров. Майките на двамата смятат, че „съдът за втори път е забил нож в децата им”. Според тях „съдът е узаконил убийството като морална ценност”. Роднините не се съгласиха и с извода, че разследващите не са си свършили работата. Адвокатите им също не приеха решението оправдателната присъда.

Обвинението срещу Илиян Тодоров бе, че на 18 април 2009 г. пред дискотека „Соло”, която е на метри от Съдебната палата, е намушкал смъртоносно вратаря на националния отбор по хокей на лед Кирил Въжаров и Васил Александров. Той отговаряше и за опит за убийство срещу Кирил Димитров.

Снимка: БГНЕС

Само косвени доказателства

Аргументите си за оправдателната присъда Ченалова започна да излага с думите, че решението на съда не е случайно и спонтанно, а взето след сериозен размисъл и анализ на всяко едно доказателство, събрано в досъдебното производство и в същинската част на процеса.

„Когато по делото има само косвени доказателства, а по това дело те са само такива, трябва да са в такава връзка и последователност, че да не се нарушава веригата, която достига до един единствен извод, а именно, че това лице е извършило престъплението”, заяви съдия Ченалова.

Тя каза че, „не бива да се поставя въпросът по следния начин: Има загинали млади хора, за които всички скърбим, има пострадало лице, което е преживяло стрес, и на всяка цена някои трябва да бъде наказан. Това не е така и не бива да бъде така. Съдът се подчинява на правилата на закона. Трябва да бъде наказан този, които е извършил нещо конкретно, и за което има определени доказателства”.

Видеозапис

По делото е приложен видеозапис, на който се вижда, че компанията на подсъдимия и тази на убитите се бият в продължение на около две минути на ъгъла на ул. „Позитано” и бул. „Витошка”.

На видеозаписа се вижда, че Тодоров участва в сбиването, но по никакъв начин не личи той да държи оръжие и да нанася удари с него, каза съдия Ченалова. Тя  описа с подробности  (доколкото позволява  качеството на записа) схватката между двете компании.

Ченалова уточни, че има момент от боя, който охранителната камера не е запечатала подробно, тъй като мелето се пренася  зад голям уличен  билборд.

Съдът смята, че именно в този момент са нанесени смъртоносните удари на Въжаров и Александров и е прободен свидетелят Димитров.

„Времето, в което подсъдимият пребивава зад този билборд, отчетено от видеозаписа, е около 3 секунди. Събитията са от такъв характер, че трудно може да се направи извод, че той ( Илиян Тодоров -  бел. ред.) за това време е причинил трите удара”, добави съдията.



Разследването

Съдия Ченалова даде множество примери за начина, по които е водено разследването и  уточни, че няма право да казва на прокуратурата, че не е събрала достатъчно доказателства при внасянето на обвинителния акт.

Още в началото на разследването работата на полицията и прокуратурата  е била насочена само по една версия, продължи Ченалова и посочи, че в началото на досъдебното производство  част от свидетелите разказват, че подсъдимият в тяхно присъствие е закупил нож с определена марка.

„Това станало известно време преди престъплението. Никой тогава не си е направил труда  да потърси откъде е купен този нож или пък да предяви на свидетелите, ножа които е намерен в жабката на колата на Тодоров. Когато по време на делото намереният у Тодоров нож  бе показан на същите свидетели, те категорично заявиха, че това не е оръжието, за което са говорили”,обясни съдията.

По думите й този пропуск е трябвало да бъде отстранен още в началото на разследването, и то да се насочи в допълнителна посока.

„За съжаление и учудване на съда в досъдебното производство не са били назначени експертизи, които да кажат как са причинени уврежданията, по един и същи начин ли са причинени, с едно и също оръжие ли е станало това и дали извършителят е един”, продължи с унищожителните критики съдията.

Различни оръжия

Нужните експертизи са назначени по време на процеса и те показват, че Въжаров и Александров са убити с един нож, който се различава от този, с които е ранен Димитров. Тези две оръжия пък се различават от намереното у Илиян Тодоров.

Самопризнания

По делото бе разпитан таксиметровият шофьор, при когото Тодоров се е качил след инцидента. По време на процеса този свидетел, заяви, че пред него Тодоров казал: „Май наръгах един”.

Съдия Ченалова каза, че това е много важен и съществен момент, но „това извън съдебно признание само по себе си не е достатъчно, още повече то касае едно лице, а не причиняване на смърт на две лица и телесно увреждане на трето”.

В заключение съдията заяви, че Илиян Тодоров е „невинен, не защото не е участвал в противоправно деяние, а  защото вината му не е била доказана”.

Съдията припомни, че според закона всяко едно съмнение трябва да се тълкува от съда в полза на обвиняемия.

Присъдата на Румяна Ченалова, която е подписана с особено мнение от един от членовете на съдебния състав, не е окончателна и може да бъде атакувана пред апелативния съд.

От днес подсъдимият Илиян Тодоров излиза на свобода.